Zverejnené 28. 7. 2022

Feng-shui, harmónia farieb do vašej spálne pre pohodu a zdravie

Využitie tradičnej čínskej filozofie v spálni, to je základ dokonalého súladu človeka a jeho životného priestoru. K feng-shui patrí aj teória piatich prvkov, piatich ročných období a ku každému z nich patria určité farby. Pokiaľ sa tieto farby podľa ročného obdobia striedajú na obliečkach, majú silu doviesť nás k dokonalému psychickému súzneniu s okolím a pomôžu aj so zdravím vášho tela.

Teória piatich prvkov

 

Základom niekoľko tisíc rokov starého čínskeho učenia feng-shui (slovensky „vietor a voda“) je rovnováha a harmonické plynutie energie. K pilierom učenia patrí teória piatich prvkov; dreva, ohňa, zeme, kovu a vody, ktorá je postavená na súlade človeka s prírodou rôznych fázach počas roka. Podľa feng-shui týchto päť prvkov súvisí s pohybmi zemne a správaním prírody, a preto zásadne ovplyvňuje človeka v priebehu času. Ku každému prvku patria určité farby, ktorými by sme sa mali v piatich rôznych obdobiach roka obklopovať. A to predovšetkým v spálni, kde je ľahké dodržať systémom výmeny obliečok podľa farieb.

 

Jar, prvok dreva a zelená farba

 

Jar je znamením rozpuku a rastu, silnejúceho slnečného jasu a optimizmu, ktorý sa každému dostáva pod kožu. V prírode pozorujeme zmeny takmer denne, zakaždým je lúka aj stromy o niečo zelenšie. A práve zelená je farbou jari. Stimulujúce obliečky pre toto obdobie by určite mali mať niektorý zo širokej škály odtieňov tejto farby, od žltozelenej až po tyrkysovú a najlepšie florálne motívy. Zvoľte napríklad bavlnené obliečky KAROLÍNA alebo svieže obliečky IVANKA plné zelených lístkov. Zelené obliečky na jar podľa feng-shui človeku dávajú radosť a rozvíjajú motivačný postoj k životu. Navyše vraj podporuje zdravú funkciu pečene a žlčníka.

 

 

Ohnivé leto v červenej

 

Od konca mája v prírode zelená stráca svoju sýtosť, ale objavujú sa farby ohňa, od ružovej, cez oranžovú, červenú, vínovú, až po teplú fialovú. Práve niektorá z týchto farieb – či už intenzívna alebo len v jemných náznakoch, v tejto dobe pristane vašej spálni. Obliečky v týchto farbách vám prinesú do života pocit energie, lásky, chuť posilňovať priateľstvo, rodinné aj iné medziľudské vzťahy. Vnesú do nich žiaru a silu, harmóniu, ktorá dostane napovrch správne city. Vyberiete si jasne červené romantické bavlnené obliečky RED LOVE či ružové bavlnené renforcé obliečky IDIL alebo pruhované krepové obliečky TAMARA, kde nájdete červenú aj oranžovú, alebo zvolíte iné z našej ponuky? A pozor, červená vám v lete pomôže so správnou činnosťou srdca, ciev a tenkého čreva.

 

Babie leto s prvkom zeme

 

Babie leto s prvkom zeme, alebo aj indiánske leto je pre väčšinu z nás takýmto ročným obdobím navyše, ale podľa feng-shuej sa s ním musí počítať. Začína približne v polovici augusta a trvá až do dušičiek. Červená a ružová farba sa pomaly stráca, objavuje sa zlatá, tlmená žltá, smotanová, béžová aj piesková. Prvok zeme spolu so správnou farebnosťou nám zaisťuje stabilitu, istotu, pokoj a hojnosť. Pre babie leto môžete zvoliť napr. saténové obliečky LOOP 1 v béžových a kávových tónoch alebo bavlnené Renforcé obliečky AMAZING. Tieto farby voľte aj na podporu zdravia žalúdka, pankreasu a sleziny.

 

 

Jesenné kovové tóny

 

Koncom novembra krajina stráca farebnosť, sfarbenie prírody pôsobí tak, ako by bola pretkaná sivým tónom. Kov je preto tiež prvkom jesene. Objavuje sa studená modrá až sivomodrá, sivohnedá a tlmená temne zelená a hnedá, tiež vojenská khaki. A tieto farby (alebo ich mix) sú vhodné na obliečky na zachovanie súladu s prírodou a pre vašu dobrú energiu. Môžete preto pokojne zvoliť jedny z bavlnených renforcé obliečok, LOOP 2 alebo JADORE. Prispejú vám k obrane psychiky proti stresom, znásobia vôľu učiť sa novým veciam a tiež napovedia, ako efektívne odpočívať. Zo zdravotného hľadiska majú tieto farby na jeseň pozitívny vplyv na pľúca a hrubé črevo.

 

Biela zima, sneh a ľad

 

Zasnežená krajina, sneh trblietajúci sa v lúčoch slnka ako striebro alebo perly, to nám jasne hovorí, že farbou zimného obdobia je na prvom mieste biela. Vodný prvok je tu zrejmý; všade je zamrznutá voda, teda ľad a sneh. Ak pridáme k bielej ešte striebornú a širokú škálu šedej a antracitovej až po čiernu, máme vhodnú zimnú paletu na mesiace piatej sezóny na obliečkach. Keď zvolíte bielo sivé bavlnené obliečky LÝDIE s hviezdičkami alebo napríklad sivé obľúbené PÚPAVY, pomôže vám to so zvládaním divokých emócií, s posilnením racionálneho uvažovania a s trpezlivosťou. Tieto farby tiež v zime pomáhajú so zvládnutím zdravotných komplikácií obličiek, močového mechúra aj kostí.

 

Bavlnené obliečky LÝDIE DUO na dve postele - sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-52%
28,50
58,90
Bavlnené obliečky YVONA na dve postele - sivé/ružové
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
27,70
56,50
Saténové obliečky AMAZING - béžové
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-49%
31,90
62,90
Bavlnené Renforcé obliečky IDIL - sivé/ružové
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
19,10
38,50
Krepové obliečky PÚPAVY DUO - hnedé/biele
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-53%
23,50
50,20
Flanelové obliečky AMAZING - béžové
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
24,70
49,90
Bavlnené Renforcé obliečky PÚPAVY DUO - sivé/biele
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
19,10
38,50