Zverejnené 22. 9. 2022

Choré dieťa v posteli a ako to zvládnuť

Keby to išlo nejako jednoducho zariadiť, aby vaše choré dieťa vždy ostalo dobrovoľne v posteli! Pediater liečbu na lôžku síce nariadil, ale dodržať tento príkaz, to už je bohužiaľ len na vás. A je to veľmi ťažké, pretože akonáhle sa vášmu aktívnemu maródovi trochu uľaví, začne sa nudiť a odmieta ležať, Ako sa s tým popasovať?

Na chorobu nie je nikdy správny čas

Choroba vašich potomkov príde väčšinou nečakane, v dobe, kedy sa vám to najmenej hodí. Nie že by niekedy bol správny čas na to, aby vaše dieťa ochorelo, ale poznáte to, takáto vec sa ako naschvál prihodí napríklad tesne pred plánovanou rodinnou dovolenkou, v dobe, kedy máte dôležité vybavovanie alebo si chcete po dlhej dobe vyraziť s kamarátmi. Jednoducho – choroba si vhodný čas nevyberá. Či už to je niektorá z bežných detských chorôb, nachladení, alebo nepríjemný úraz, ku ktorému môže dôjsť takmer kedykoľvek.

Prebdené noci

V dobe, kedy je vášmu drobčekovi najhoršie, prebdiete noci u jeho postele; to pozná každý rodič. Najradšej by ste si všetky jeho bolesti vzali na seba, len aby sa mu trochu uľavilo. Prikladáte obklady, dávate lieky, varíte bylinkové čaje, čítate alebo rozprávate rozprávky. Ale akonáhle najkritickejší čas choroby pominie a vášho malého pacienta prestane fyzická bolesť trápiť, začne sa v posteli nudiť. Vy ale dobre viete, že ešte nesmie vstávať a nastáva vám ďalšia ťažká úloha. Zariadiť jeho kľud na lôžku, aby sa choroba nevrátila, niečo sa neuponáhľalo a nezostali nepríjemné následky. Takže miesto aby ste si odpočinuli a vydýchli, máte občas nervy na pochodu a vymýšľate plány, ako najlepšie sa s tým vyrovnať.

 

Posteľ plná kamarátov

Po odznení najhorších prejavov choroby nastáva ten pravý čas na to, aby sa posteľ trochu premenila. Má váš maród doma obliečky so známymi postavičkami, ktoré má rád? Ak nie, čo najskôr mu ich kúpte, naše detské obliečky ponúkajú neuveriteľné množstvo možností, pre každého sa nájde to, čo si najviac praje. Uvidíte, taká návšteva Labkovej patroly alebo svietiaceho Prasiatka Peppy urobí s obyčajným prostredím divy! Tiež pridajte pestré detské vankúšiky. Najlepšie celé hromady na hranie a na podoprenie chrbta, keď sa váš drobček bude chcieť posadiť. Ešte to chce pár obľúbených plyšiakov a knižiek na prezeranie a posteľ sa stane zase o niečo prívetivejšia.

Chce to zábavu!

To ale nestačí, ešte to chce zábavu. V prvej fáze najčastejšie vyhrávajú rozprávky, filmy a príbehy detských hrdinov v televízii alebo na tabletu. Je to pochopiteľné, aj keď viete, že to dlhodobo nie je  najlepšia voľba, nie ste stroj, ktorý by zvládol všetko, a tak sa s tým zmierite. Akonáhle si ale trochu odpočiniete, je na vás, aby ste filmový maratón narušili inou činnosťou, takou, ktorá nepotrebuje fyzické nasadenie, nie je namáhavá a ktorá vás obidvoch zabaví. Lenže jedna, aj keď super hra nebude vášho chrobáčika baviť stále, je potrebné mať v zásobe niekoľko nápadov, ktoré budete striedať.

Fantázii sa medze nekladú

Ako dieťa udržať v posteli, keď už sa bolesť vytratila, s tým sa trápili už naše prababičky. Síce nemali toľko eventualít ako my dnes, ale snažili sa s ohľadom na svoje možnosti. Zaručenú metódu ani v súčasnej dobe nenájdete, aj keď sa snažíte, ako chcete. Cez to je dôležité vedieť, ako deti zabaviť. Samozrejme sa vašej fantázii medze nekladú, vy vášho miláčika poznáte najlepšie a s ohľadom na vek a jeho temperament mu musíte súčasne s vymýšľaním zábavy stále vysvetľovať, prečo je dôležité, aby ostal v posteli. Ale nevešajte hlavu, máme tu pre vás desať tipov, ako sa s chorým dieťaťom môžete zabaviť obaja:

Rozprávajte, aké to bolo, keď ste boli malí, čo ste robili, s čím ste si hrali. Vezmite si k tomu napríklad i staré album fotografií.

  1. Hrajte doskové hry, pexeso, podľa veku deti naučte napríklad jednoduchú kartovú hru, Kvarteto alebo Prší.
  2. Vystrihujte rôzne tvary z papiera, vytvárajte koláže, ktoré môžete pastelkami dofarbovať,
  3. Naučte dieťa jednoduchú skladačku z papiera, lastovičku, lodičku, alebo zvieratká a zahrajte si s nimi nejaký príbeh.
  4. Starým ponožkám našite papierové alebo látkové ušká a očká z gombíkov, jednoduchým krížikom vyšite ňufáčik. Keď ich bude mať váš maród na nôžkach, napríklad ako psíka a mačičku, môže sa s nimi sám hrať.
  5. Zahrajte sa na pacienta a doktora, chorý môže byť obľúbený plyšiak alebo bábika, vy môžete byť asistent malého lekára.
  6. Zatiahnite závesy, vezmite baterku a vytvárajte na stenách prstami ruky tieňové zvieratká. Môžete hrať hru na to, či dieťa spozná, čo ste práve stvárnili.
  7. Vymýšľajte spoločne, o čom si budete rozprávať rozprávku a nechajte dieťa sa podieľať na jej priebehu. Pýtajte sa, čo by mala urobiť hlavná postava a pod.
  8. Počúvajte detské pesničky a učte sa ich spolu zaspievať.
  9. Hľadajte predmety podľa farieb. Napríklad: čo všetko je v izbičke červené – loptička, kniha, šaty bábiky a pod.