Zverejnené 31. 1. 2023

Chcete byť nesmrteľní? Žite v štýle Pop-artu

Zlatý vek povojnovej americkej kultúry, to sú farebné reklamy, veľkomestá plné neónov, dobrodružstvo Supermana, hviezdna Marilyn Monroe, sláva myšiaka Mickeyho i Campbellovej polievky, skrátka nárez zvaný Pop-art. Cez svoj vek je tento štýl stále mladý a pokiaľ si podľa neho zariadite interiér, bude váš byt neprehliadnuteľný.

Kultúra plná farieb

Pop-art otvoril svoj svet každému bežnému človeku v Amerike. Svojou divokou farebnosťou provokoval a pútal pozornosť a k tomu všetkému používal bežné výrobky, ktoré povýšil na umelecké diela. Po sivých a ponurých vojnových rokoch ukázal širokej verejnosti pestrosť života a celkom novej kultúry, ktorá si na nič nehrala, a aj tak bola iná a dokázala osloviť masy. Toto umenie sa úplne logicky rozrástlo do životného štýlu, ktorý obsiahol takmer všetko, čo definuje osobný image človeka. Napríklad i hudbu, oblečenie, a samozrejme taktiež zariadenie bytu. Z Ameriky sa Pop-art rozšíril po celom svete, aj keď k nám, za „železnou oponou“, kde vládol socialistický realizmus, to išlo len veľmi ťažko. Avšak potom už nikdy zo sveta nezmizol.

 

Z New Yorku až k vám do bytu

Pokiaľ máte radi tlmené a pastelové farby, toto nie je nič pre vás. Ak má váš byt ctiť pop-artovú kultúru, použite výrazné farby, a to tie zo základného spektra. Nábytok svetlý, nenápadný, doplňte solitérmi, ktoré upútajú na prvý pohľad. Napríklad neónovo zelenú oblú sedačku, ktorej divokosť umocní sivočierny set obliečok na vankúšiky KITTEN. Obliny sú vlastne ďalším prvkom, ktorý by sa mal v pop-artovom byte vyskytovať. Používajte umelé hmoty, napríklad stoličky v tvare známych električkových sedačiek alebo bužírkou vypletané okrúhle kresielka, opäť vo výrazných farbách. Na stene sa budú skvele vynímať veľké sieťotlačové plátna v niekoľkých farebných variáciách. A nebojte sa klasiky. Čo taká Mona Lisa?

Spálňa, kde nie je miesto pre nudu

Pop-art by sa nemal vyhnúť ani vašej spálni. Posteľ si zaobstarajte najlepšie kovovú alebo čalúnenú s veľkým čelom, opäť v žiarivej farbe, červenú, oranžovú, zelenú, ako sa vám páči. Môže tu stáť aj sýto farebné čalúnené kresielko, vôbec sa toho nebojte, to je predsa Pop-art. Ako doplnky použite napríklad nástenné svetlá evokujúce neónové pútače (ale len tie, ktoré môžete na noc vypnúť), vhodná bude aj olejová lávová lampa a plastové farebné nočné lampičky. Tematické vankúšiky môžu potom interiér spálne skvelo doplniť, na kresle, na zemi i na posteli. Vyberte napríklad set obliečok na vankúše MUSTARD CITY, dizajnovým motívom pripomínajúci veľkomesto.

Keď na veku nezáleží

Posteľ samozrejme spálni dominuje, a tak by mala mať vhodné pop-artové obliečky. Pretože je tento štýl vhodný pre tých, čo sa ničoho neboja, odviažte sa a vyberte si obliečky aj medzi tými, ktoré sú predovšetkým určené deťom, ale majú rozmery pre klasickú veľkú posteľ. Ideálne budú napríklad bavlnené obliečky MICKEY AMINNIE V LONDÝNE alebo MICKEY A MINNIE V NEW YOURKU 3. Aj komiksový vzhľad obliečok AVENGERS D3 je to , čo sa vám bude presne hodiť. Ale máme tu i trochu striedmejšiu pop-artovú voľbu. Napríklad mikrosaténové obliečky SPIRÁLY, červené alebo zelené obliečky MARKÉTA z bavlny renforcé s bodkami či 3D obliečky LONDÝN 3.

Pokiaľ sa u vás doma rozhodnete pre Pop-art, nebojte sa ničoho, zabudnite na vek, kombinujte odvážne a s radosťou. Proste posuňte svoje vlastné hranice o kúsok ďalej.

10,60
19,10
16,90
34,50