Zverejnené 30. 5. 2023

Sprievodca plachtami: Ako vybrať tú správnu

Ako prať plachty

 

Pri nákupe posteľnej bielizne býva výber plachty ponechaný až na posledné miesto. Jej vplyv na kvalitu spánku je významný. Venujte jej riadnu starostlivosť, aby ste netrávili tretinu svojho života na niečom, čo vás škrabe, je vám zima, alebo sa naopak potíte.

 

Čo je plachta

Plachta chráni matrac pred znečistením, prepotením a pomáha udržovať váš teplotný komfort. Skrátka spoluvytvára príjemné miesto pre váš spánok.

 

Ešte než sa pustíte do nákupu plachty, preskúmajte svoje matrace. Zmerajte nielen dĺžku a šírku, ale aj výšku matraca. Pokiaľ posledný rozmer vynecháte, môže sa plachta zhrňovať, alebo matrac z pod nej vykukovať, prípadne sa plachta z matraca priamo uvoľní.

 

Prestieradlo kupujte spoločne s obliečkami. Mali by k sebe ladiť farbou aj materiálom.

 

Ako vybrať plachtu

Kvalitné plachty  predstavujú pre každého niečo iné. Je to veľmi individuálna záležitosť. Platia však všeobecné kritériá, na čo sa pri výbere plachty na posteľ sústrediť:

  • spôsob upevnenia,
  • Rozmer,
  • Materiál,
  • Gramáž,
  • farba.

 

Spôsob upevnenia

Upevnenie plachty na matrac je prvý rozlišovací znak, ktorým sa riadime. Rozdeľujú sa dva typy uchytenia. Prvá je napínacia plachta s gumou a druhá verzia je klasická plachta bez gumy. Predtým sa používala výhradne jednoduchá plachta, ktorá sa upevňovala prehnutím a založením. V poslednej dobe vedie u zákazníkov práve napínacia plachta. Lepšie vyzerá, nemusí sa ráno po vyspaní upravovať a znovu zastrkovať za okraje. Napínacia plachta vďaka gume matrac lepšie obopne a drží.

 

Rozmer

Plachta sa vám bude vyberať len veľmi ťažko, pokiaľ nepoznáte rozmer matraca. Majte na pamäti, že je rozdiel v dĺžkach napínacej plachty a plachty. U napínacích plachiet znamená uvedený rozmer veľkosť matraca, na ktorý sedí. Pri klasickej plachte predstavuje výrobcom napísaný rozmer iba veľkosť danej plachty. Kupujte si plachtu o niečo dlhšiu, než je samotný matrac, aby ste ju mohli podstrčiť. Pri jednolôžku počítajte so 40 centimetrmi navyše, pri dvojlôžku ideálne so 60 centimetrmi.

 

Štandardné rozmery plachiet sú:

 

A ako ovplyvní výber výška? Štandardne majú matrace výšku 15-25 centimetrov. Sú ale aj zvýšené matrace s výškou až 60 centimetrov. U nás na e-shope nájdete aj tento podstatný údaj.

 

Materiál

Mnoho zákazníkov sa pri hľadaní tej najlepšej  plachty riadi materiálom. Voľbou číslo jedna bývajú plachty jersey alebo džersej. Ide o materiál, ktorý sa nekrčí, nemusíte ho žehliť, je praktický, priedušný a nasiakavý. Pritom je hebký. Pre zlepšenie jeho pružnosti býva táto bavlnená plachta vyrobená s rôznymi prímesami. Často to býva lycra. V zime a chladných mesiacoch vás ale nezahreje.

 

Na prehriatie hľadajte skôr froté. Obsahuje 80% bavlny a 20% polyesteru. Pri tkaní sa vytvára jemná slučka, ktorá zaisťuje mäkkosť froté plachiet. Froté nemusíte žehliť, je mäkké a pružné. Po stranách má všité gumičky a patria teda do radu napínacích plachietl. Práve preto sadne aj na vyšší matrac. Nepoužívajte ju ale v lete. Zbytočne by ste sa na nej potili.

 

Bavlnené plachty sa honosia pevnosťou, na ktorej sa nič nemení ani po rokoch. V najčistejšej podobe ide o materiál, ktorý je nasiakavý a vhodný na leto. Nevýhoda je jeho krčivosť. Po praní vás čaká žehlenie alebo zváľané plachty. Pokiaľ sa o ne ale dobre staráte, vaša posteľ bude vyzerať ako z katalógu.

 

Prírodné plachty vysokej kvality sú okrem bavlny vyrobené z bambusu. Ide o nasiakavý materiál, ktorý je vhodný na leto. Odoláva plesniam aj baktériám. Je preto vhodný aj pre alergikov. Obvykle sa dodáva v prevedení jersey alebo froté.

 

Z umelých materiálov stojí za zmienku mikroplyš. Je hrejivý, jemný, príjemný na dotyk. Ide o ideálneho pomocníka na zimu, pretože udržuje teplo. Milujú ho aj deti. Skvele na ňom vyniknú 3D motívy.

 

Gramáž

Gramáž poskytne informáciu o tom, aká je hmotnosť látky na 1 meter štvorcový. Všeobecne platí: čím vyššia gramáž, tým viac plachta vydrží. Pri plachtách jersey hľadajte gramáž od 145 g/m², froté od 180 g/m².

 

Farba

Farba je veľmi individuálna záležitosť. Svetlé farby od bielej po sivú sú známkou čistoty a pokoja. Červená a oranžová vyžarujú energiu. Modrá dáva priestor pre tajomno a zelená je veselá. Pozrite sa na naše tipy, ako vybrať farby pre svoju spálňu.

 

Ako prať plachty

Pri praní z nich potrebujete dostať pot, mastnotu, zvyšky odumretej kože, pritom zachovať farby. Správne pranie vám pomôže predĺžiť životnosť plachty. Ako na údržbu textilu?

 

    • Perte spoločne len rovnaké farby.
  • Úsporné režimy posteľnú bielizeň nevyperú. Plachty a obliečky potrebujú poriadne vyplákať, pôsobiť prací prášok a prepláchnuť vodou.
  • S pracími prostriedkami to nepreháňajte. Z veľkého množstva prášku zostávajú v látke zvyšky. Tie môžu spôsobiť podráždenie kože alebo vlákna zlepiť.

 

Plachty perte na odporúčané teploty. Čisto biele bavlnené obliečky zvládnu pranie na 95 °C. Farebné bavlnené plachty môžete prať na 60 °C. Platí to aj pre krep a flanel.

 

Pri jersey si dajte pozor na žehlenie a sušenie. Obliečky nefandia vysokým teplotám, preto voľte radšej nižšiu teplotu v sušičke a žehleniu sa vyhnite. Napínacie plachty jersey perte ideálne len na 40 °C. To isté platí pre mikroplyš. Buďte obozretní pri sušení a vyberajte nižšie teploty. Žehleniu tohto materiálu sa radšej vyhnite.

 

Nižšia teplota obvykle znamená dlhšiu životnosť. Pokiaľ teda nie je plachta zvlášť špinavá, šetrite ju. Vyššie teploty by mohli viesť k strate farieb a postupnému zrážaniu.

 

Pravidelná výmena patrí k základnej starostlivosti o plachty. Meňte ich ideálne raz týždenne. Alergici potom raz za 3 dni. Podporte aj životnosť svojho matraca. Zaobstarajte si chrániče matraca. Tie bývajú vyrobené z materiálov, ktoré v boji so škvrnami zvládajú vysoké teploty prania.

Jersey plachta - tmavo sivá 90x200 cm
Rozměry • 90 x 200 cm
Skladom
-62%
6,50
16,90
Jersey plachta - sivá 90x200 cm
Rozměry • 90 x 200 cm
Skladom
-63%
6,30
16,90
Jersey plachta Exclusive - svetlo sivá 120x200 cm
Rozměry • 120 x 200 cm
Skladom
-50%
12,40
24,90
Mikroplyšová plachta Exclusive - svetlo sivá 180x200 cm
Rozměry • 180 x 200 cm
Skladom
-51%
21,30
43,50
Mikroplyšová plachta Exclusive - svetlo sivá 90x200 cm
Rozměry • 90 x 200 cm
Skladom
-51%
14,10
28,50
Jersey plachta Exclusive - tmavo sivé 90x200 cm
Rozměry • 90 x 200 cm
Skladom
-52%
9,50
19,90
Jersey plachta Exclusive - tmavo sivá 180x200 cm
Rozměry • 180 x 200 cm
Skladom
-51%
14,50
29,50
Froté plachta Exclusive - tmavo sivá 140x200 cm
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-53%
12,40
26,50
Froté plachta Exclusive - tmavo sivá 90x200 cm
Rozměry • 90 x 200 cm
Skladom
-54%
8,50
18,50
Jersey plachta Exclusive - svetle sivá 90x200 cm
Rozměry • 90 x 200 cm
Skladom
-53%
9,40
19,90
Jersey plachta Exclusive - biela 90x200 cm
Rozměry • 90 x 200 cm
Skladom
-48%
10,30
19,90